Vektorisering

Behöver du hjälp med att vektorisera din logotyp?

Det finns två sorters bilder/grafik — rasterbilder och vektorgrafik — Skillnaden mellan dessa två är att rasterbilder så som .jpg och .png (fotograferade bilder) inte går att skala upp utan att bilden blir pixlig/brusig medan vektorgrafik erbjuder detta. 

Vektorgrafik används för designelement så som grafik, logotyper, symboler och ikoner med mera. Om du har en logotyp i rasterformat behöver den konverteras till vektorer för att kunna tryckas och skalas upp.

Möjligheter

Vektorisering

Synbar har lång erfarenhet av att vektorisera. Det innebär att du kan leverera din logotyp eller önskat motiv i önskat format så sammanställer vi en tryckfärdig fil som du kan använda i framtiden. Det betyder att vi sätter oss och ritar av motivet eller logotypen i ett digitalt format.

Design av logotyp

Om du helt saknar en logotyp så hjälper vi gärna till att skapa en till dig. Våra kunniga grafiker ritar upp förslag och kommer med idéer som du sedan får skickade till dig. Dessa levereras sedan i olika format så du kan använda dem där du behöver dem.

Rasterbilder

En fotograferad bild är en rasterbaserad bild. Det betyder att den går att skala ned från sin orginalstorlek men om man skalar upp den så kommer bilden börja visa brus och rutor som gör bilden svårare att utläsa. Om bilden är tillräckligt högupplöst så går den att använda i print — har du frågor får du gärna prata med vår kunniga support så hjälper vi dig.

Vektorgrafik

Vektorer är ofta kopplade till grafik så som logotyper, symboler, ikoner och typsnitt. Det innebär att de går att skala både upp och ned utan att grafiken blir lågupplöst, den är skarp hela tiden oavsett storlek. Det beror på att det är en annan teknik än raster där grafiken baseras på sammankopplade punkter.

Inspiration

I galleriet här nedan ser du hur en lågupplöst rasterbild konverterats till vektorgrafik som går att applicera i tryck.

Vanliga frågor

Man kan ganska enkelt prova med en bit maskeringstejp hur pass bra vidhäftning materialet har. Använd en färsk maskeringstejp. Om tejpen hugger bra så är det inga problem. Om du gjort rent underlaget innan men tejpen ändå inte hugger så kommer inte dekalen att sitta tillräckligt bra.

Texten är utskuren ur den självhäftande vinylen och när den är monterad är det bara texten som sitter kvar på underlaget.

Vinylen klarar dom vanliga rengöringsmedel och det underhåll man utsätter en lack för. Du kan maskintvätta bilen, du kan använda högtryckstvätt och du kan använda avfettning. MEN du behöver tänka på att dessa tre kan förkorta installationens hållbarhet.

Så var skonsam med högtryckstvätten och använd den endast på ett säkert avstånd. Maskintvätt sliter mer på vinylen än handtvätt så du kommer förkorta livet på vinylen. Använd en skonsam avfettning och endast när det behövs, fråga bilvårdsföretaget vilken dom rekommenderar för vinyl. Vår Rekommendation är att handtvätta fordonet en gång i veckan eller oftare vid behov och använda avfettning endast när det behövs. Avlägsna fågelavföring, bensin/diesel och föroreningar så fort det går. Dessa kan annars skada vinylens pigment.

Starta projekt